Techniek in de kijker: dry needling

Dry Needling is een type behandeling die past binnen het geheel van de myofasciale therapie. Deze therapie focust zich op de spieren (en bijhorende vliezen) en hun relatie tot de aanwezige klachten. Dry Needling maakt gebruik van fijne naaldjes (zoals in de accupunctuur) om mogelijks aanwezige triggerpoints in de spieren te behandelen. Deze  kunnen ontstaan door slecht gebruik van de spieren, de aanwezigheid van een letsel, bij zenuwprikkeling,… en ontwikkelen zich vaak op specifieke plaatsen in de spier met een welbepaald uitstralingspatroon. Een bijkomend feit is dat deze triggerpoints zichzelf in stand kunnen houden indien zij onbehandeld blijven en zodoende ontstaan er situaties waarbij de patiënt maandenlang klachten kan hebben.

De behandeling gaat als volgt: via een fijn naaldJE worden deze triggerpoints aangeprikt zodat deze “gereset” worden. Het aanprikken van een dergelijk punt kan een onaangenaam gevoel geven en de klacht van de patiënt reproduceren. Na behandeling is er vaak een stijf gevoel aanwezig in de spier die echter na enkele uren al begint af te nemen. Het is aan te raden dat men enkele dagen tussen een volgende bezoek laat zodat de spier tijd krijgt om te herstellen. Over het algemeen kunnen we stellen dat de oorspronkelijke klachten van de patiënt na 2-3 dagen (deels)moeten afgenomen of verdwenen zijn.

Enkele voorbeelden(niet limiterend):

·       Hoofdpijn: een vaak voorkomende klacht bij mensen met een zittend beroep. Door overuse van de (vaak ongetrainde) nekspieren kunnen deze een pijnuitstraling geven naar de schedel toe.

·       Low Back Pain

·       Tenniselleboog

·       Kniepijn

·       Pubalgie

 

Dry Needling voor de hamstrings
Dry Needling voor de hamstrings

 

Hou er echter steeds rekening mee dat Dry Needling onderdeel is van een groter geheel van behandelingstechnieken. De aanwezigheid van triggerpoints is een uiting van een onderliggende problematiek die we ook moeten aanpakken om op lange termijn de beste resultaten te behalen. Hierbij denken we vooral aan articulaire problemen, een aanwezige spierdysbalans, slechte houding,…

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol type start> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img data-entity-uuid data-entity-type alt src>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.